מנחה וערבית רצוף – פלג / בין השמשות

שאלה:

לאלה שמתפללים מתפללים מנחה וערבית ברצף.

1)האם חייבים ששתי התפילות יהיו בפלג מנחה, או שאפשר שערבית תהיה בבין השמשות?

2) אם יוצא שהגיע כבר בין השמשות אחרי מנחה, האם חייבים עכשיו לחכות לצאת הכוכבים ?

3) איזה חלק בתפילה מחשיב את התפילה ככזו שהיא בין השמשות, או צאה"כ, האם תחילת התפילה בלחש? או סוף התפילה ? או חזרת הש"צ במנחה? למשל האם מנחה שנכנסה באמצע לבין השמשות זה נקרה תפילה אחרי שקיעה וכדומה?

בכבוד רב,
ובתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

1. למנהג בני אשכנז שהחמירו מאוד בענין זה של תרתי דסתרי, לא ניתן להתפלל ברצף לכתחילה אלא אם כן מנחה לפני פלג וערבית לאחר פלג, למנהג הספרדים מקילים בזה כאשר ערבית היא בין השמשות, והמחמיר בזה תבוא עליו הברכה. בכל מקרה יש לזכור לקרוא שוב קריאת שמע שלוש פרשיות בזמנה.

2. לכתחילה יש להמתין, בלי ספק.

3. קריאת שמע גם זמנה רק לאחר צאת הכוכבים לכן טוב יותר לקרותה בזמנה על סדר הברכות לאחר צאת הכוכבים, ובכל מקרה לגבי שמונה עשרה עצמו ודאי הקובע הוא תחילתו ולא סופו. לגבי מנחה הכרעת המשנה ברורה בכמה מקומות לסיים לפני השקיעה.

מקורות:

ראה עוד כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תמיד תמהתי על זה שהספרדים עושים ערבית מיד אחרי מנחה (בשקיעה בערך) ,הרי אף אחד לא דופק אח"כ ומזכיר לקרוא שמע פעם נוספת וודאי שיש כאלו שלא זוכרים, אז למה לא להמתין רבע שעה בערך?? בפרט שזה הרי דאורייתא אם אני לא טועה?