קושר ותופר, בישול

שאלה:

1 – ברצוני לשאול לגבי מסכת פנים בשבת, שמהודקת באמצעות קשר; פעמים רבות שהשרוכים מסתבכים בשבת. במצב זה, האם מותר להתירם בשבת , לצורך קשירה מחודשת, או התרה לצורך הורדת המסכה?
כמו כן, הבחנתי שבמסכה ישנו חוטי תפירה רופפים, כאשר במהלך השימוש החוט נמתח ואז חוזר למקומו וחוזר חלילה ( חוטים רופפים), וברצוני לשאול האם ניתן להשתמש כך במסכה, או שישנו חשש של תופר/ מתקן?

2- ושאלה נוספת בנושא אחר: ברז שמחובר לדוד חשמלי, אשר לא פועל בשבת, אבל יש בו מים חמים. לעיתים, אחד מהאחים שלי משתמש במים החמים בברז (ברז אחד שמסתובב לצד שמאל לצורך פתיחת המים החמים). מותר לי להשיב את הברז לצד של המים הקרים ולפתוח, למרות שברור שיצאו בהתחלה מים חמים ( כתוצאה מהשימוש הקודם)?
בקשר לזה, האם ניתן לסובב את הברז מעט לכיוון שמאל כך שיצאו מים פושרים, כאשר הדוד כבוי, אך ישנם מים חמים בו?
תודה רבה לרבנים.

תשובה:

1. אם הקשר נעשה מאליו ובטעות, שניסה לעשות עניבה ונעשה קשר, התיר החיי אדם לפתוח, ראה משנה ברורה שם ס"ק כג. אין חשש מחוטי תפירה הנ"ל.

2. אין להוציא מים חמים מהדוד  כיון שזה גורם לכניסת מים קרים לתוכו. אבל לפתוח רק את הקרים אין איסור, כי בכך לא יכנסו מים קרים לדוד, והמים החמים שבצינור מן הסתם כבר לא יבשלו.