הסתכלות באשה שלא לבושה בצניעות – ליכא דרכא אחריתי

שאלה:

שלום. ברצוני לדעת האם מותר לבקר בבית שיש שם נשים לא צנועות ולשהות שם. אם אפשר לקבל מקורות כדי לעיין. תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך מורכבת וזה מאוד תלוי בסיטואציה המדוברת, שכן מצד אחד כפי שכתב המשנה ברורה בסי' עה טפח מגולה באשה במקומות המכוסים אסור אפילו להביט בו בראייה בעלמא בלא הסתכלות של ממש, ואם כן נשאל איך אנחנו הולכים ברחוב? במקומות העבודה? בחנויות? וכי אדם בזמנינו שהדור כה פרוץ חייב להסתגר בבית? התשובה על כך, היא שסומכים מחמת הדוחק על שיטת רשב"ם במסכת בבא בתרא דף נז ע"ב שכיון ש"ליכא דרכא אחריתי" זה נחשב כמו אונס. לכן יש להתייעץ יותר פרטני, מה הצורך מה מדובר ונשמח לסייע.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לאור התשובה יוצא א"כ שכל ההליכה שלנו ברחובות הינה בדיעבד גדול וכמאמר המקונן "צדו צעדינו מלכת ברחובותינו". אדם צריך לעשות חושבים לפני שיוצא מפתח ביתו האם הוא מוכרח כעת. לצאת האם המטרה מצדיקה זאת. או שמא זה סתם "להתאוורר" "לשאוף אוויר" שגם לכאורא מותר אך במינון מינימלי ביותר. לא מעבר לנדרש.

    מצד שני יש יותר נטיה לאיסור מתוך הכלל "המטרה לא מקדשת את האמצעים" וגם אם הוא הולך לתפילה והוא זה שישלים מנין ובלעדיו לא הוא יתפלל במנין (או בכלל) וגם האחרים לא יהיה להם מנין, עדיף להשאר בבית…

    ובפרט לאור מה שהרב ענה לשאלה "לעזור לאחרים על חשבון הרוחנית שלי?" בקישור המצורף על תחכום היצר ופיתוייו ל"מצוות" וכן סיים בשורה "אין לך אחריות לכל עם ישראל, בטח לא על חשבון העבודה האישית שלך, זה ברור לגמרי" שמא גם כאן היצר לא בא להגיד לי להסתכל. רק ללכת למעריב… להשלים להם מנין…

    https://din.org.il/2021/03/12/%d7%9c%d7%a2%d7%96%d7%95%d7%a8-%d7%9c%d7%90%d7%97%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%a2%d7%9c-%d7%97%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%a8%d7%95%d7%97%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%a9%d7%9c%d7%99/

  2. חלילה! זו ממש לא כוונתי. אדם צריך לחיות נורמלי ולתפקד כדרך בני אדם ובדיוק על זה נאמר ההיתר, אבל ללכת לקניות בקניונים כשניתן לקנות בחנות רחוב בלי כל הפריצות, וכדומה, נכון שיש להעדיף.