משיכת כלב בחבל בשבת, המשך

שאלה:

לגבי מה שכתבתם שמותר למשוך את הכלב, התפלאתי מאוד, כי בכל ספרי ההלכה לא מוזכר היתר כזה, ואדרבה הם רק חוזרים ומדגישים כמה פעמים שבעלי חיים הם מוקצים גמורים.
והתיישבתי בדבר, שכל ההיתר למשוך, הוא באופן שאינו מזיז, אלא רק הבעל חי מרגיש את המשיכה, ומחמת זה יודע שהוא צריך ללכת, אבל משיכה שמזיזה את הבעל חי, הרי היא אסורה כדין כל הזזת מוקצה.
האם אתם מסכימים עם הדברים?
https://din.org.il/2021/03/10/%d7%9e%d7%a9%d7%99%d7%9b%d7%aa-%d7%9b%d7%9c%d7%91-%d7%91%d7%97%d7%91%d7%9c-%d7%91%d7%a9%d7%91%d7%aa/

תשובה:

אני מעתיק לך את השלחן ערוך, ונראה שהדברים ברורים:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שח סעיף מ:

"כל בהמה חיה ועוף מדדים אותם בחצר, דהיינו שאוחז בצוארן ובצדדים ומוליכן, אם צריכין הבע"ח לכך, ובלבד שלא יגביהם בענין שיעקרו רגליהם מן הארץ, דמוקצין הם ואסור לטלטלו; חוץ מתרנגולת שאין מדדין אותה, מפני שמגבהת עצמה מן הארץ ונמצא זה מטלטל, אבל דוחים אותה מאחוריה בידים כדי שתכנס".