בעל מקצוע שהזיק במהלך העבודה

שאלה:

הזמנתי גנן לבצע דשא סינטטי. סיכמנו על מחיר תוצאות העבודה היו רשלניות בהתאם לקריאתי על הנושא בדיעבד.
היום הגיע לתקן ועשה נזק – קרע את הדשא קריעה ארוכה.
כעסתי מאוד אמרתי לו שיפסיק את העבודה מיידית.
איני רוצה לחטוא בגזל ונשאר בידי מחצית מהסכום עליו הסכמנו. התכנון היה לתת לו רבע בסיום העבודה והתיקונים היום ורבע בחודש הבא.
מה עליי לעשות כעת? לשלם לו על אף חוסר שביעות הרצון ועל אף הנזק שנגרם ?
טרם הבאתי בעל מקצוע חדש כדי לקבל הצעה לתיקון.
והיה ויכוח כך שאיני חושבת שהוא יסכים לבוא לתקן והאמת שגם אינני רוצה יותר שיזיק לגינה.

במאמר מוסגר אציין כי שאלתי אותו אם יש לו נסיון אמר שכן והוא בעל חברה ושלח לי תמונות היום נראה לי שאלו סתם תמונות לא של עבודה שלו.
מלכתחילה לא ביצע את הדברים כראוי והערתי וביקשתי תוך כדי עבודה
דברים שהיום כשקראתי על הנושא הבנתי שהם מאוד בסיסיים.
התחושה שלי של עוגמת נפש וצער וכמובן גם מידה של כעס…
אשמח לקבל תשובה כי איני רוצה לחטוא בגזל.

תשובה:

שלום וברכה,

על הנזק שעשה הגנן חייב לשלם, ולכן ניתן לקזז את עלות התיקון מהנזק שעשה בדשא.

לגבי המשך עבודה: אם לא סיים את העבודה ואת לא מעוניינת שימשיך, צריך לבחון את הדברים אם אכן באמת עשה עבודה גרועה, את יכולה לקחת פועל אחר שימשיך את העבודה, והשכר שיגיע לשני מגרע מהתשלום לראשון – למשל: אם סיכמתם על תשלום של 1,000 והשלמת התיקון אצל בעל מקצוע אחר יעלה 400 יש לתת לגנן הראשון 600.

אם לא ניתן להצביע על עבודה כושלת, אלא שאת לא נהנית ממנו, לא ניתן לפטר אותו באמצע העבודה, ואם מפטרים יש לשלם לו את מלוא שכרו – כפי שסיכמתם בתחילה.

לכן מומלץ שתשאלי צד שלישי שייתן חוות דעת אם העבודה גרועה או לא.

בהצלחה.

מקורות:

בעל מקצוע שהציג את עצמו כמקצועי והתברר במשך עבודתו על ליקויים חמורים, מותר להביא בעל מקצוע אחר שיסיים והשכר לשני מגרע מהתשלום של הראשון. ולמרות שאסור לפטר עובד באמצע העבודה, ואם מפטר באמצע העבודה חייב לשלם לו את כל השכר – גם על החלק שלא עבד – כפועל בטל. אולם אם התברר שהעבודה גרועה, הרי זה מקח טעות והעסקה בטילה וניתן להמשיך עם בעל מקצוע אחר על חשבון מה שקצצו איתו, וכמו שמצאנו בשו"ע סימן שלג בקבלן שחזר באמצע עבודתו, או פועל שחזר באמצע בדבר האבד.

אלא שצריך לבחון היטיב אם העבודה של הפועל גרועה או שרק הלקוח לא מרוצה מהעבודה.