ספורט ובילויים זה ביטול תורה?

שאלה:

שלום!
מה אינו נחשב כביטול תורה ? למיטב ידיעתי זמן עם המשפחה/האישה
לצורך שלום בית , ספורט לצורך בריאות, עיסוק בפרנסה, לימודים לצורך פרנסה.
אבל מה לגבי דברים כגון, ספורט לצורך כיף, שהיה עם חברים , קריאת ספר לשם הנאה, צפייה בסרט צנוע, שמיעת חדשות ואקטואליה, סתם מנוחה, נגינה או ציור או עיסוק באומנות אחרת. באם כל אלה האחרונים אינם ביטול תורה, מה המינון המותר ומה המינון שמעבר לו הם נהפכים לביטול תורה.
בנוסף אם ניתן להתייחס לשאלה נוספת- האם שמיעת שיעור תורה באופן פסיבי במקום למידה ביגיעה נחשבת גם היא לביטול תורה או שמא יש פה רק הפסד שכר לימוד תורה (אם ישנו הפסד שכזה ).
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

עסקנו בשאלה זו פעמים רבות כאן באתר, והמסקנה העיקרית והיסודית שלנו היא שלא ניתן לדרוש מכל אדם אותו דבר, וכל אחד חייב ללמוד לפי כוחות נפשו, היכולות השכליות הנפשיות והטכניות שלו, ואינו דומה מי שמורגל בלימוד למי שאינו מורגל בכך וכו'.

מקורות:

ראה למשל מה שכתבנו כאן.