האם יש חיוב לחפש אחר אבדה

שאלה:

שלום וברכה
שכן שלי איבד משהו, והוא מחפשו, האם אני מחוייב מחמת דיני השבת אבידה, לסייע לחפש אחר האבידה, או שהחיוב הוא רק למי שמצא אבידה, להשיבה לבעליה.
כמו"כ, ראיתי תאונה, והפוגע ברח, אני היחיד שראיתי, האם אני מחוייב לנסות לאתר אותו, בשביל להשיב הממון האבוד לבעליו, או שאיני חייב בזה.

תשובה:

שלום וברכה,

חיוב השבת אבדה חל משעה שראה את המציאה. אין חיוב לחפש אבדה של חבר.

עידי ראיה שראו תאונה על ידי שני עדים, חייבים להעיד משום איסור לא יגיד. ואם הוא עד אחד אסור לו להעיד בבית משפט שמקבלים עדות של עד אחד, מאחר ולפי הלכה אין מוציאים ממון על פי עד אחד. יש לעיין בעד ראיה שראה תאונה מה יעשה?.

בהצלחה.

מקורות:

חיוב השבת אבדה אחרי שהגיע לדיו ואין חיוב לחפש – ראה שו"ע סימן רנט סעיף א.

חובת עדות ואיסור לעד אחד להעיד – ראה שו"ע סימן כח סעיף א וג.