כסף שהוחזר אליי אחרי שנים

שאלה:

שלום כבוד הרב,
לפני מעל 10 שנים הלוויתי לדודה שלי סכום כסף ורק כיום החזירה לי אחרי שקיבלה פיצויים מהעבודה . במהלך השנים ויתרתי לה על הסכום ואני לא זוכרת אם אמרתי לעצמי שיחשב כצדקה או מעשר. עברו המון שנים . יכול להיות שסתם חוששת בגלל ה ocd שלי אבל באמת לא זוכרת .
מהסכום שקיבלתי נתתי מעשר לאחי שנכנס לחובות בגלל הקורונה.
הסכום הגיע אליי בדיוק בזמן כי התחלתי טיפול פסיכולוגי וזה ממש משמיים .קבלת הסכום דירבנה אותי עוד יותר לעשות משהו חיובי עבור עצמי .
עליי לחשוש שאולי ויתרתי על הסכום ואולי החשבתי כצדקה או מעשר ?
תודה רבה מראש!

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך לגבות את החוב מהלווה.

בהצלחה.

מקורות:

לגבי מחילה החוב אם המחילה הייתה בלב לא חלה המחילה כמבואר בקצות ונתיבות סימן יב.

אם המלווה אמר שהמחילה תהיה בתורת צדקה לכאורה תלוי במחלוקת האם צדקה בלב מחייבת. אולם מאחר ויש וצדקה בלב שנוי מחלוקת [שו"ע חו"מ סימן ריב ושו"ע יו"ד סימן רנח] וגם יש ספק האם המלווה החליט בלב למחול בתורת צדקה יש להקל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ואם אמרתי את זה בפה ולא בלב זה משנה ?
    יכול להיות שאמרתי ואני לא זוכרת כי עברו המון שנים
    מה עושים במצב כזה שאין לי מושג אם אמרתי או לא?

  2. גם יש לך ספק אם נדרת וגם אם נדרת את נשואה ואין באפשרותך לתת צדקה בסכום גבוה, ולכן הצדקה לא חלה ואת יכולה לקבל את הפירעון.