ברכה על מצה למנהג בני אשכנז

שאלה:

שלום ברכה כבוד הרב.
מה הטעם שאנחנו האשכנזים מברכים על מצה המוציא לחם מן הארץ בכל ימות השנה?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

אכן ציינת נכון שמנהג בני ספרד לברך על מצה מזונות, משום שהיא דקה ונכססת שזה אחד התנאים לפת הבאה בכיסנין, אמנם מנהג בני אשכנז, שכיון שלמעשה מאכל זה משמש תמיד לאכילה לשובע ולא לקינוח ונישנוש, הוא נחשב לחם, שכן עיקר הטעם שעל פת הבאה בכיסנין מברכים מזונות הוא משום שאינו נאכל לשובע. במשנה ברורה בסוף סימן קסח הביא באריכות בענין זה מדברי המגן אברהם והט"ז שדנו במאפה ממולא בבשר וביצים, שאף שהוא נחשב פת הבאה בכיסנין, כאשר הוא גדול ומיועד לאכילה לשובע תהיה ברכתו המוציא. לדבריהם, תתכן אפשרות, שאותו מאכל עצמו, כשהוא גדול יברכו עליו המוציא וכשהוא קטן יברכו עליו מזונות. מכאן אגב גם פקפוק מסויים שיש שעוררו לגבי מנהג הספרדים לברך מזונות על חלה מתוקה הנאכלת תמיד לשובע. ואגב, בני ספרד לא שוללים לגמרי סברא זו, בחג הפסח שעיקר הלחם הוא מצה גם בני ספרד מברכים עליה המוציא. שאלה זו אגב גם משליכה על הנושא הרחב בברכת הפיצה, ראה בענין זה הרבה תשובות כאן באתר.

יום נעים.