אני חילוני – יש כזה דבר?

שאלה:

שלום, אבי נפטר לפני שנתיים.
אני בחור חילוני אבל רוצה לומר קדיש, מכיוון שאני לא הולך לבית כנסת וגם לא רואה את עצמי הולך בעתיד, אני משתדל מידי פעם להתפלל בבית ערבית ולומר קדיש.
גם בעליה לקבר ביום האזכרה השנתי אין מיניין אבל אני אומר את הברכות לבד ואומר קדיש.
אמרו לי שקדיש מותר לומר רק כאשר יש מיניין.
אני רוצה לומר קדיש למרות שאין מניין, גם בבית לבד וגם ביום האזכרה.
האם מותר לי מבחינת ההלכה לומר קדיש גם עם אין מינין?
אשמח לתשובה.

תשובה:

ידידי היקר, תרשה לי לשאול אותך שאלה, כי אני פשוט לא מצליח להבין אותך. אתה רוצה מאוד לומר קדיש, כלומר אתה מאמין בתוכנו של הקדיש, אתה מאמין באלוקים, אתה מאמין בתפילת ערבית ותוכנה, אם כן מה פשר ההחלטה אני לא דתי, לא אלך בשום אופן לבית הכנסת? מה מביא אותך בעצם למאוס ולדחות בצורה כה מוחלטת דברים שאתה מאמין בהם ורואה בהם ערך? הרי אם יש אלוקים, והרצון שלו משמעותי, זה אמור להיות חסר הגיון להתנגד לכך, ועוד לצפות שזה יהיה לגיטימי ואהוב… נראה לי שיש לך איזה מחסום שאינו בא בשיקול הדעת, אלא משהו מתוך הרגל שאינו מובן לי, מדוע שלא תלך לבית הכנסת לומר קדיש? תעשה בכך נחת רוח לנשמתו של אביך, וגם תועיל בזה לנשמתך שלך… תנסה להתקדם עם נושא השבת, לעולם אל תתייאש מעצמך, לעולם אל תאמר על עצמך "אני חילוני"… זה חבל…

תהיה יהודי גאה, תעמוד על עקרונותיך בשמחה ובכבוד, ותמצא הרבה סיפוק ושמחה בחייך!

נשמח לסייע לך כאן באתר בכל עת, קדיש צריך דוקא מנין, אבל העיון במילות הקדיש והפנמת הדברים חשובה מאוד בכל עת ובכל מקום, גם כשאין מנין.

בהצלחה.