קולר לכלב בשבת – ציד בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב
מחילה אם ריבוי השאלות לא נוח במספר טפסים ,רק עושה כן כדי שיהיה יותר מסודר ויותר מפורט לענות
האם בשבת אדם שמגדל כלב מחמד שאינו הולך עם קולר ביום רגיל וכדי לטייל איתו צריך לשים עליו קולר מסביב לצוואר ורצועה
האם ביום שבת מותר לקשור אותו כדי לטייל איתו מחוץ לבית והאם יש בכך בעיה של צד?

ואם לאחר שיצאנו כבר מחוץ כשהכלב קשור הרתועה נשמטה מהיד וצריך לתפוס אותה האם יש בכך בעיה להרים ולתפוס שוב במצב שהכלב יכול להפחיד אנשים

ומה הדין אם הכלב לא נקשר טוב והראש שלו יצא מהקולר (חגורה מסביב לצוואר) האם מותר ברחוב לתפוס אותו ולקשור אותו בשבת או שיש בכך צד

וגם חשוב לציין שיש מקומות שהכלב מפחיד אנשים

או באיזורים של כבישים שכשיש מכוניות הוא רודף אחריהם וזה סכנה לו רציתי לשאול מה יש לעשות מצב כזה בשבת

תשובה:

שלום וברכה

למעשה יש לנו כאן שני נושאים, צד, וזה אין כאן כיון שהוא כלב מבוית שמן הסתם חוזר אליך כשאתה קורא לו, גם אם לא ממש מיד… ונושא של מוקצה, שהרי בעלי חיים הם מוקצה, למעשה מותר, כיון שאתה לא מרים אותו אלא מושך אותו.

מקורות:

מותר להשתמש בקולר לכלב בשבת, כיון שאיסור טלטול בעלי חיים הוא רק להרימם מהריצפה, אבל למושכם או לדוחפם אין איסור. ראה שו”ע סי’ שח סעי’ לט – מ. ואגב, מותר למשוך בקולר לצורכה גם במקום שאין עירוב, ראה שם סעי' ב. על הנושא של צידה בבעל חי מבוית שאינו בורח, ראה בסי' שטז את כל הפרטים.