לבישת טלית קטן של כותנה או של צמר

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א,

ידוע שהגר"א היה לובש טלית קטן של כונה ושכך החזון איש וכך הגאון סטייפלר וכך הגאון הרב חיים קנייבסקי אף שבבחינת כספי זה לא הענין המונע ללבוש אלא שלפי מה שראיתי בספר ארבע אמות הלכה שאם הגאון מוילנה לא היה לובש מניין לאנשים יותר קטנים ממנו להחמיר וללבוש? אף שמותר ומצוי.

לכן מדוע רוב אנשים לובשים של צמר? והאם גדולי העולם לא לבשו מדוע אנשים שלא באותה דרגה ילבשו?

אני מודה ששל כותנה פי אלף יותר נח ללבוש ושואל האם כדאי לי להפסיק ללבוש של צמר ורק ללבוש של כותנה?

ברכה הצללה ושלום

תשובה:

שלום וברכה

יש מחלוקת ראשונים גדולה מה הבגד שחייב בציצית מן התורה, האם רק בגד צמר או פשתן או שמא גם משאר מינים, ולהלכה נחלקו בזה השלחן ערוך והרמ"א בתחילת סימן ט. לכן ספרדים ודאי ראוי להם להקפיד על טלית צמר, שהרי לדעת השו"ע רק זה חייב מהתורה ושל כותנה רק מדרבנן… אמנם הנהגה ראויה היא גם לבני אשכנז, ואינני רואה בזה כל יהורה, ולא הבנתי את הציטוט שהבאת. החזון איש גר בבני ברק שם היה חם מאוד, והציצית שלבש כידוע גדולה מאוד, מן הסתם לכן לבש כותנה, אבל איך כבר אמרו חכמים: החכמה להיות דומים לחזון איש גם במה שהוא כן עשה, לא חכמה להדמות לו רק במה שהוא לא עשה… מי שמחליט להיות לגמרי כמו החזון איש, כמו שלמד, וכמו שהתייגע במצוות, וכמו שהאיר פנים לזולת וכו' וכו', יכול גם להחליט להיות דומה לו במה שהוא לא עשה.. לכן אינני אומר שיש חיוב ללבוש טלית צמר, אבל מי שמקבל על עצמו הידור זה, ודאי ברכה תבוא על ראשו.

יום נעים ופורים שמח.