חבר שלי חילוני – שואל למה לא ישלח לי הודעות בשבת

שאלה:

חבר שלי שהוא חילוני שואל למה הוא לא יכול לשלוח לי הודעות בשבת אם אני גם ככה לא אקרא אותן עד מוצאי שבת מה האיסור כאן?

תשובה:

שלום וברכה

אם הוא ילד חכם, תשאל אותו מה הבעיה שתהיה לך בבית תמונה של אבא שלו, וכל יום תדרוך עליה קצת בזילזול לפני שאתה הולך לבית ספר… לא הוא ידרוך, רק אתה, מה הבעיה?…

זה המשל, והנמשל, בראש ובראשונה, תסביר לו שגם הוא יהודי, ומבחינתך כאשר הוא מחלל שבת הוא בעצם פוגע ברצונו של אבינו שבשמים בורא עולם, ואתה מרגיש מאוד לא בנוח ומאוד עצוב, כאשר זה נעשה בגללך! הרי הוא אבינו ואנחנו עושים הכל כדי לקיים רצונו, איך נרשה שבגרמתנו ובשבילנו ובגללנו יחללו את שמו? לא הגיוני בעליל…

מעבר לכך יש כאן גם ענין הלכתי, יש איסור של לפני עיור לא תתן מכשול, כלומר, כאשר אני גורם למישהו לעשות פעולה אסורה בשבת בעצם סייעתי לו לעבור עבירה, כאשר הוא שולח לך זו עבירה בשבילו ואתה לא יכול לסייע לו בכך.

כמו כן, נכון הדבר שבדיעבד אנחנו מתירים לראות את ההודעה במוצאי שבת, אבל לכתחילה אסור ליהנות ממלאכה אסורה.

בהצלחה רבה מאוד!