טבילת כלי הניתן במתנה

שאלה:

אם נותנים משלוח מנות כלי זכוכית ובתוכו זייתים האם אפשר לא לטבול את הכלי או שחייבים לטבול את הכלי

תשובה:

יש להמנע מלעשות כך, משום שבלי לטבול זו כמובן בעיה, וגם הטבילה לא בטוח שמועילה, כיון שהכלי מיועד למתנה ויש שחששו שדינו ככלי המיועד לסחורה. תוכל לטבול ולומר למקבל שגם הוא צריך לטבול בלי ברכה, אבל באופן זה מפסידים את הברכה שניכם לא יכולים לברך… הכי טוב לא לישם שם דבר לא עטוף ושהמקבל יטבול בברכה כדין.

עצה נוספת יש, לזכות את הכלי למקבל על ידי אדם אחר, וכיון שהוא כבר נעשה שלו הוא ודאי מתחייב בטבילה ואז ניתן להטבילו עבורו.

מקורות:

בשו”ת תשובות והנהגות ח”א סי’ תנב הסתפק בענין זה, שכן יתכן שכלי שאינו מיועד לשימוש אלא למתנה דינו ככלי העומד לסחורה שאינו חייב עדיין בטבילה וממילא גם הטבילה לא תועיל לו. הטוב ביותר הוא אם משתמשים מעט בכלי לפני שנותנים אותו, אבל לא בכל כלי זה אפשרי. כמו כן, ברור שהמקבל אינו יכול אחר כך לטבול בברכה, כיון שיתכן שהכלי כבר נטבל קודם לכן, ממילא אם טובלים לפני נתינת המתנה כדאי לספר לו על כך [אם יש חשש שיטבול בברכה].