קלנועית גרמא בשבת

שאלה:

תודה רבה
כבודכם שליט"א.
שלומכון ישגא לעד

נשאלתי לגבי קלנועית עם מנגנון צומת לשבת. הבחור מספר לי שהמנגנון אינו אמין ופרט לעלות הגבוהה שלו, הוא נתקל בבעיות הפעלה. כידוע , למתג ההפעלה יש מצב "רגיל" ומצב "שבת" . קרי, במצב "שבת" ישנה השהייה על מנת למנוע הפעלה מיידית ואז זה "גרמא".
השאלה היא אם יש מצב לתת היתר הפעלה במצב רגיל, ללא ההשהייה אבל על ידי שינוי?
אודה תשובתכם.
מנאי הדו"ב וטובתכם כל הימים. אטל"ס וכט"ס . פורים שמח ובשורות טובות. מרדכי צבי החו"פ ק"ק טורונטו והסביבה.

תשובה:

שלום וברכה ידידי, התגעגענו לשאלותיך שתמיד מעידות על אומץ יהודי ומסירות נפש לקיום המצוות.

אינני רואה מקום להיתר הזה של השימוש בקולנועית במפסק הרגיל, הרי זה חילול שבת גמור ואין כאן ענין של פיקוח נפש… לטעמי, גם במצב שבת אין להשתמש בקולנועית בשבת… אמנם נכון שהקלנועית אכן בנויה על הנחה שכאשר פעולת המנוע נעשית באופן של מניעת המונע, כלומר יש פולסים חשמליים שכל הזמן נשלחים ונחסמים, ובהפעלת המכשיר אני מסיר את המונע מהם לפעול, הרי זזה נחשב גרמא המותרת המותרת בשבת. אולם למעשה נקטו רבים מהפוסקים שכיון שכך הוא אופן פעולת המכשיר והכל מובנה בו עצמו, אין כל משמעות לאופן שבו בסופו של דבר נדלק המכשיר, שכן בסופו של דבר יש כפתור הגורם לקלנועית לפעול מידית ובאופן ישיר וזהו חילול שבת ולא גרמא. לעומת עצם הסברא שהוזכרה, שם נניח כאשר אתה פותח חלון ונכנסת שמש אין קשר בין השמש לחלון, והמעשה שלך של פתיחת החלון הוא גרמא גמור.

חיים טובים שמחים ומאושרים מתוך בריאות מירבית.

מקורות:

ראה בהרחבה טענה זו ועוד טענות אחרות, באנציקלופדיה תלמודית חלק יח עמ' תרנט – תרסא.