משלוח מנות – משפחה בבידוד

שאלה:

שלום,
האם משפחה שנמצאת בבידוד בפורים (אבא אמא ושני ילדים בוגרים) יכולה לצאת ידי חובת משלוח מנות ע"י הכנת צלחת ארוחת בוקר האחד לשני?

שאלה שניה- אב המשפחה נמצא בבידוד לגמרי בחדר משלו, האם במקרה זה אחד מבני הבית יכול להכין משלוח, לזכות אותו בשביל אבי המשפחה, ואב המשפחה יתן לו בחזרה?

תשובה:

ככל שמדובר בבנים מעל גיל מצוות שהאב כבר לא חייב בפרנסתם, ודאי שייכת נתינה הדדית, כמו כן הבנים בכל מקרה יכולים לתת לאב, הדיון הוא לגבי הבעל לאשתו האם מועיל:

בס' ויברך דוד סי' פו נקט בפשיטות שמועיל לתת משלוח מנות לאשתו, עיין שם שכאשר הוא נותן לה משהו היא זוכה בו ולא נאמר על זה שיד האשה היא כידו של בעלה, מכיוון שהוא נותן לה משהו שתזכה בו היא בעצמה בלא שתזכה לו. וגם הוסיף שלא שייך כאן ענין אשתו כגופו, כיון שסוף סוף עיקר המצוה לשמח יהודי ואף היא בכלל … [ובענין זה הרי שולח מנות לרעהו ומשמחו] אולם הגאון רבי מרדכי קנר שליט"א בס' שושנת ישראל הביא מהגר"ח קנייבסקי שליט"א שאינו מועיל לתת משלוח מנות ולזכות לאשתו משום שאשתו כגופו ולא נחשב כנתינת משלוח מנות, וכן הוסיף שם טעם לכך, שכיון שהוא חייב במזונותיה זה דבר שבחובה מבחינתו ואינו יכול לפרוע בזה חיוב מצוות משלוח מנות שלו [יש לפקפק בזה שהרי הוא נותן לה כאן מעבר לחיובו במזונותיה, ממתקים וכדומה, ולכן אין זה נחשב כחלק מחיוב המזונות הרגיל שאותו הוא כבר פרע לה במאכלים הרגילים שמחויב לה…].

בכל מקרה ניתן להקנות לאב ולהיות שלוחו גם כשהוא בבידוד.

בברכת פורים שמח