משלוח מנות בשנת אבל

שאלה:

השנה פורים משולש.
מה הדין לאבל בתוך שנה על אמא לגבי משלוח מנות ביום ראשון.
1.האם האבל שולח.
2.האם שולחים לאבל.
בבקשה אם אפשר מקורות.

תשובה:

לא הבנתי מדוע אתה סבור שפורים משולש שונה מכל פורים אחר? מצות משלוח מנות השנה בירושלים היא ביום ראשון, ואבל חייב במצוה זו ככל ישראל, אלא שלא ישלח ממתקים אלא אוכל ממש, ולא שולחים לו משלוחי מנות. אפשר לשלוח לבני ביתו.

מקורות:

שו”ע או”ח סי’ תרצו סעי’ ו’. וראה שם במשנה ברורה ס”ק יח שכתב בשם האחרונים שגם כשאבל שולח משלוח מנות שלא ישלח “דבר של שמחה”. ואם המקבל הוא עני. מותר לשלוח לו גם בשנת האבלות אם המשלוח כולל רק דברי מאכל (כלומר, לא דברים של שמחה) בתור צדקה.

נקודה מעניינת מצאנו בשו”ת כתב סופר (או”ח סי’ קמא) כי אם נתנו לאבל משלוח מנות למרות שכאמור, אין לתת לו, אינו צריך להחזיר. בגלל שהטעם שאין לתת משלוח מנות לאבל הוא מפני שזה נחשב לשאילת שלום שאסור באבל. אולם לאחר שכבר נתנו לו הרי שאלו בשלמו כבר, ולכן אינו צריך להחזיר.