משלוח מנות בפיתה פלאפל

שאלה:

אם יוצא חובת משלוח מנות בפיתה פלאפל לבד, שנחשיב הפיתה למנה אחת ואת תוכה למנה שניה, או שמא דנים זאת כמנה אחת?

תשובה:

שלום וברכה

נראה בעיני שזה נחשב שתי מנות, הפלאפל אינו מאכל אחד עם הסלט, אלא צורת האכילה היא כזו שאמורה לחסוך צלחת ובמקום זאת "אוכלים" הכל יחד…

מקורות:

דג המטוגן עם ביצה, או מאפה הממולא בבשר, נחשבים כמנה אחת, אף על פי שהם עשויים משני מינים שונים, שכן הם נחשבים מאכל אחד (היכלי שן תליתאה סי' יג. וראה: ערוך השולחן שם סי"ז; באר היטב או"ח שם ס"ק ז). וראה שו"ת תורה לשמה סי' קפט, שאף שני מאכלים שונים המונחים בכלי אחד נחשבים מנה אחת, ולדבריו אין שאלה לגבי הפלאפל כמובן, אבל אין המנהג כדבריו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכאורה יש לדון,שהרי פלאפל נחשבת מנה שהדרך להניח סלט, וכדורי פלאפל וכד יחד בפיתה.
    אם נאמר שזה נחשב יותר ממנה אחת, אז לכאורה אולי נצטרך לאסור אכילת סלט ירקות בסעודה מפסקת של ליל תשעה באב, וכמו כן יתכן ונדון סלט של בורגול וחמוציות כשתי מנות שונות ויהיה אסור לסעוד סלט זה בליל תשעה באב שהרי בורגול מאכל 1 וחמוציות מאכל 2
    וכן על זו הדרך.

  2. ראשית אין בעיה לאכול שתי מנות בסעודה מפסקת אלא שני תבשילים והסלט אינו מבושל. שנית, כפי שהסברתי, יש הבדל בין נניח בורגול עם חמוציות שזה ממש מאכל אחד המתובל בחמוציות לבין כאן, שהרעיון של הפיתה אינו אלא לאפשר אכילה ללא צלחת, אבל זה לא הופך הכל למאכל אחד, לפענ"ד. ואכן הצדדים שאתה מעלה הם שאלת השואל ובהתאם לשיקולים הללו הכרענו מה שהכרענו.