מעשה שבת של יהודי שכיבה והדליק מיד

שאלה:

בשכונה מעורבת באיזור ירושלים התרגז יהודי חילוני על שכנו החרדי שהביא אורחים בליל שבת והוריד לו את הפיוז הראשי של החשמל…
כמה דקות אחרי זה התחרט / תפס את עצמו והרים בחזרה את הפיוז מיוזמתו כמובן בלי שאף אחד אמר לו,
מה הדין להשתמש עם המאכלים שעל גבי הפלטה וכמו כן לגבי האור וכן לגבי החימום
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לגבי גוי שעשה זאת, כבר כתב האליהו רבה והובא בביאור הלכה בתחילת סי' רעו שזה נקרא שעושה לצרכו ומותר ליהנות, אבל זה כמובן סברא מיוחדת בגוי ביהודי זה לא יעזור… כמובן אסור ליהנות ממעשיו, אלא שיש לדון מה נקרא הנאה, נניח אוכל שעל גבי הפלטה, מה שרק שומר חום שכבר קיים, אולי אינה הנאה, אבל מה שממשיך להשביח כמו החמין, זו כבר בעיה. שתייה קרה במקרר מותר להשאיר, אבל אין להכניס שתייה כדי לקררה. וכן על זה הדרך יש לדון בכל פעולה מה נחשב הנאה ממעשיו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראה בפס"ת סי' שיח אות ה שכותב בכגון דא להתיר, משום ש'אין אדם אוסר דבר שאינו שלו'.
    מקור הלכה זו הוא באו"ז ומובא בשו"ע הרב סי' רנג סע' כה. אכן דין זה נאמר בגוי, אבל בפס"ת הנ"ל מביא כמו כן בנוגע ליהודי.