לאו הניתק/ שעבודים

שאלה:

שלום הרב,
*) האם 'לאו הניתק לעשה' בגזל זה רק כשגזל או ה"ה בגנב?(כי סו"ס זה אותה התוצאה)

*)מה ההבדל בין שעבוד הגוף לשעבוד נכסים?

תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

לאו של גזל או של גנבה הלאו ניתק לעשה – כשמחזיר את הגנבה/גזלה מתקן את הלאו שעבר.

לווה שלווה חלים עליו שני שעבודים. א. שעבוד הגוף – שהוא עצמו חייב לפרוע את החוב. וגם אם אין לו נכסים כלל מוטל עליו חוב לשלם את ההלוואה. ב. שעבוד נכסים – הנכסים שיש ברשותו משועבדים למלווה. למלווה יש זכות גבייה מהנכסים של הלווה אם לא יפרע את החוב.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כח!
    לגבי *1 – מניין שלאו הניתק לעשה זה גם בגניבה?

    *2- אז למה תריך את שיעבוד הנכסים, הרי לכאורה מספיק שיהיה חובת הגברא לשלם וממילא כל מה שברשותו יהא כטף לחוב, הלא כן?

  2. בתוספות מבואר שהשבת הגזל ניתק לעשה מאחר ובמציאות הלאו מתוקן. וממילא גם בגנבה הדין כן כשמחזיר את הגנבה מתקן את מעשיו.
    שעבוד נכסים יוצר שגם אם מוכר את הנכסים הנכסים משועבדים לו ויכול לגבותם מהלקוחות. וכן אם לא מכר כיון שיש לו שעבוד נכסים יש לו קדימה לגבי בעלי חובות מאוחרים.