לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ברכות קריאת שמע לאחר זמן תפילה

שאלה:

שלום וברכה.
קורה לפעמים שאני מתפלל לאחר סוף זמן תפילה(ולפני חצות כמובן), הבנתי שיש ברכות שלא אומרים. (הברכות של לפני ואחרי קריאת שמע, וברכת ברוך שאמר והברכה שבסוף שירת הים.) זה נכון? פשוט מדלגים עליהן או שאומרים עם שם ה'.?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, אל תשלים כל כך בקלות עם הבעיה הזו… הרי חכמים קבעו זמן לתפילה, ומי שמתפלל לאחר זמנה מפסידה שכר תפילה בזמנה ולא רק ברכות אלו…

לעצם שאלתך, מעיקר הדין זמן אמירת ברכות קריאת שמע הוא עד סוף שעה רביעית שזה סוף זמן תפילה, ובמשנה ברורה בסי’ נח נפסק שלאחר מכן אין לברך, וכן הורה למעשה הגר"ע יוסף, אולם רבים נוהגים לברך ברכות אלו עד חצות היום, כפי שכתב בקצות השולחן סי’ יט סעי’ לד, וכ”כ בשו”ת חיים שאל ח”ב סי’ לא וברב פעלים ח”ב סי’ יב, וכן הובא בהליכות שלמה פרק ז אות טו בשם הגרש”ז אויערבך. לאחר חצות היום בכל מקרה אין לברך. מי שרוצה לברך בלא שם ומלכות תמיד יכול לעשות זאת.

קריאת שמע עצמה בכל מקרה אל תוותר לעולם, מי שקורא אותה לאחר זמנה הפסיד מצוה דאורייתא, כמו שופר בראש השנה או לולב בסוכות!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לפי המשנה ברורה שאין לומר ברכות קריאת שמע לאחר ארבע שעות ,,,האם יכול לומר את הברכות ללא שם ומלכות כלומר שבברכה עצמה לא יאמר שם אבל בכל הנוסח יאמר שם ומלכות