פנייה למלאכים / בקשת סיוע מאליהו הנביא

שאלה:

אחד מעיקרי האמונה של הרמב"ם שלא להתפלל לאף אחד חוץ מלבורא יתברך
רציתי לשאול מה פשר המשפט שמוהלים אומרים בברית אליהו מלאך הברית
עמוד על ימיני לסמכני
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, שאלתך נוגעת באמת לנושא הרחב של פנייה למלאכים שיעלו את התפילות אם כן או לא, כמו בפיוט מכניסי רחמים הכניסו תפילותינו שיש שאינם אומרים אותו, ועוד [למרות ששם זה יותר קל כח הפנייה רק שיעלו את התפילות, ולא מבקשים מהם עצמם סיוע, אבל נראה שגם בקשת סיוע שלא בתור גורם אלוקי משפיע, אין בכך ענין של עבודה זרה]. כמו כן יש להמליץ, שאינו פונה אליו בבקשה כגום אלוקי משפיע, אלא ככל אחד אחר הנמצא במקום, שהרי אליהו בא לברית, והוא מבקש שיסייעו. ומה אם יבקש מאדם חי סיוע, יהיה אסור?

נמצא לסיכום לכאורה, אדם שנמצא בקבר או כל מקום אחר, ומבקש מהנפטר הצדיק שישפיע עליו טוב, זה איסור גמור [רבים נכשלים בענין זה], אבל לבקש שיסייע להמליץ טוב לפני הקב"ה, או יסייע בדבר מה שלא כגורם משפיע, זו מחלוקת, והכי נכון לבקש שבזכות הצדיק בורא עולם ישפיע עליו חסד ורחמים, כך הפנייה כולה רק לה' יתברך.

שבת שלום.

מקורות:

לגבי מכניסי רחמים:

המהר”ל מפראג בספרו נתיבות עולם ובשו”ת חתם סופר או”ח סי’ קסו כתבו שאין לומר תפילה זו, משום שאסור לפנות למלאכים כלל בתפילה, אולם רבים הקלו בזה, ואמרו שכיון שאין אנו פונים למלאכים שהם יסייעונו אלא רק שיתפללו עבורנו, אין חשש, כך כתבו שבלי הלקט שו”ת מהר”י ברונא סי’ רעה, ובאלף המגן בתחילת הל’ ראש השנה. מחלוקת זו אמורה גם לגבי הפיוט מידת הרחמים עלינו התגלגלי ולפני קונך תחינתנו הפילי. הלכה למעשה יש בכך מנהגים חלוקים והמיקל יש לו על מי לסמוך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה
    יש לכאורה הבדל בין בקשה מאדם שירים לי למשל איזה חפץ סיוע טבעי ולבקש ממלאך שיעשה פעולה לא נראית ובלתי טבעית
    כמו"כ מהי מהות המלאך אם זה רק כח של ה' וכמובן ידוע שאין להם בחירה אז בכלל לא שייך לבקש ממנו
    ושאלה נוספת מה המשמעות של המילים בברית הרי שלך לפניך?
    יש עוד דבר שמציק לי לגבי מה שהרבה אומרים בסיום מסכת דעתן עלך ודעתך עלן דבשלמא דעתן עלך שלא נשכח את המסכת מובן אבל מה זה האמירה דעתך עלן
    וכמו"כ מה זה האמירה לא נתנשי מינך זה נשמע לא טוב…. האם אין בכך פניה זרה