הפסק באמצע שמיעת קדיש

שאלה:

שלום, ראיתי באיזה ספר שבזמן קדיש אסור לעשות כלום, מי שיושב לא יקום, מי שעומד לא ישב, לא ללכת בבית כנסת, לא לסדר דברים ואפילו לא להרהר בדברי תורה בזמן הקדיש צריך להתרכז רק בשמיעת הקדיש ומי שעושה אחד מהדברים זה חמור, איפה זה כתוב על הלכות האלה על הקדיש?

תשובה:

שלום וברכה

ננסה להפריד בין הדברים: מה שאמרו שמי שיש באינו קם אינה הלכה שקשורה להפסק בקדיש, אלא יש כלל שנהגו בו רוב קהילות הספרדים, שחובת העמידה בקדיש היא רק באלו הנאמרים אחר קטע שבלאו הכי חייבים לעמוד בו, אבל קטע שמותר לשבת בו, אין צורך לקום בו לכבוד הקדיש. בשונה ממנה בני אשכנז לעמוד בכל קדיש שאומרים.

יש נושא נוסף, שאסור לדבר באמצע קדיש, וגם לא לעשות כל פעולה המסיחה דעת, ראה למשל משנה ברורה בסי' כה ס"ק נו, על כך שאסור לחלוץ תפילין באמצע קדיש, מחמת הצורך לכוון בענייתו.

שבת שלום.