קנסות בגין איחורים בבניה

שאלה:

שלום וברכה.
רכשתי דירה בקבוצת רכישה מיזם.
בחוזה כתבנו יחד סעיף, שאם אחר 24 חודש הדירה לא תהיה ראויה למגורים, היזם ישלם לי שכירות כל חודש. וחתמנו.

בשעת החוזה, עדיים לא החלו לבנות, בגלל שכן שהגיש ערר על הבניה מסיבות שונות. שכן זה הגיש באזור תביעות רבות לערר. על בנינים שונים. במשך שנים רבות.

אחר שנה החלו בבניה, כיון שנדחו כל ערעוריו של השכן הנ"ל.
לאחר כמה חודשי בניה [שלד], הצליח אותו שכן לעתור למחוזי והם הורו על הפסקת הבניה.
הבניה הופסקה, נערכו דיונים במשך 3 שנים. נדחו שכל ערעוריו, והבניה התחדשה והסתיימה. ברוך ה'.

כעת אני שואל, האם מגיע לי דמי שכירות או לא.
הקבלן טוען שהוא היה אנוס ורחמנא פטריה, ואני טוען שאין זה אונס מכל הסיבות שבעולם, ובדיוק על דעת סוגי עיכובים שכאלה כתבנו את הסעיף הנ"ל.
אשמח לתשובה
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

ההתחייבות של הקבלן לשלם עבור שכירות בעיכוב הבנייה ונאנס הקבלן אין עליו חיוב תשלומים. אלא שיש לדון האם עיכוב משפטי בגלל שכנים שמעכבים דינו כאונס או שמא הדבר שכיח ששכנים ינסו לעכב את הבנייה. בנוסף, אחרי שידעו שישנם שכנים שמתנגדים, קשה להחליט שהעיכוב נחשב לאונס. וכדי להחליט בדבר עליכם להתדיין בבית דין כדי לבדוק את נסיבות העיכוב.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט סימן רז סעיף טו: אסמכתא שקנו עליה בבית דין חשוב, הרי זה קנה, והוא שיתפיס זכיותיו בבית דין, והוא שלא יהיה אנוס.

ועיין עוד בב"י שם עוד הרבה תשובות בדין אונס. וראה בנתיבות שם ס"ק יט שכתב שאם נכתב כדעת חכמי ספדר אין האונס פוטר שדינו כאונס רחמנא חייביה לא אמרינן, אולם אם לא נכתב כדעת חכמי ספרד ונאנס אינו חייב לשלם. אולם צריך לבדוק כל מקרה לגופו האם נקרא אונס.