פיר בבניין משותף

שאלה:

פיר של שירותים גדול כ1.20 על 1.20 העובר באמצע בניין משותף,
החלונות של טור מס' 1 פתוחים לאותו הפיר. אך החלונות של טור מס' 2 אינם פתוחים לפיר.

השכן מן הקומה הראשונה [השייך לטור מספר 1 ] שבר את הקיר ונכנס לתוכו. טענתו שבין כה וכה הוא לא חוסם לאף אחד אויר. ויצק מעליו תקרה.

השכן שגר מולו באותה הקומה, השייך לטור מס' 2 הוא אדם מבוגר שאינו גר בבניין והוא משכיר את הנכס שלו. ..כך שלא מחה בעדו. [גם אין לו שום דרך לדעת מזה.]
השכן מקומה 2 ראה כי טוב. וגם הוא יצא על תקרת השכן מקומה 1.
גם הוא לא שאל את השכן הגר מולו בטור מס' 2 .

ומכאן לשאלתנו : אני גר בקומה השלישית שבטור מס' 2,
באופן תיאורטי אני יכול להקדים את השכן שגר ממולי, ולפרוץ את הקיר ובכך כביכול לספח לעצמי עוד שטח משמעותי.
אלא שיש כאן שני בעיות .
א. האם שייך לומר על רכוש משותף כל הקודם זוכה? מה המשמעות לאדם שפלש וסגר וסיפח לתוך ביתו את חלק הפיר. ללא רשות כלום רק בגלל שהקדים את חבירו. יזכה בשטח הזה.
ב. יש לי לכאו' מניעה הגיונית מלעשות כן מסיבה נוספת. הפיר אמנם משותף אבל האמת היא שטור מס' 1 חדרי השירותים שלו פונים לפיר. ולפיכך יתכן שיש לו יותר זיקה לפיר המשותף. גם אם הפיר מבחינת הטאבו וכו' נקרא משותף.
משא"כ אני שגם בטור השני. כל חדרי השירותים הם אינם יוצאים לתוך הפיר. אלא רק שיש לי גישה אילו הייתי שובר את הקיר הפרטי שלי.
ואני מרגיש שגם אם מאיזה טעם ניתן להניח שמותר לאדם לבנות ברכוש משותף שהשכן לא משתמש בו. עדיין זה לא מוסרי עד כמה שמהות הפיר לא נועדה לשימוש של הטור שלנו גם אם אנחנו גובלים באותו הפיר. וגם אם זה נקרא רכוש משותף

חשוב לציין כי באופן כללי בשנים האחרונות כבר לא קיימים פירים כאלו גדולים, משום שהיום ניתן להוציא אויר וכדו' ע"י צינורות וונטה. משא"כ לפני 40 שנה היו יוצרים כעין חלל משותף .

סוף דבר השאלה מתחלקת ל4
1. האם מותר לשכן שגר ממולי להקדים ולפלוש לפיר. אם אני מסרב לכך
2. האם בכלל יש לי זכות לעכב עליו. גם אם זה נקרא רכוש משותף
3. האם יש דבר כזה להקדים ולפלוש. ומקסימום לומר לשני שאני מוכן לשלם על כך..
4. האם אני, שגר בטור מס' 2 שהשירותים שלי לא פונים לשם מותר לי לפלוש לשם. והאם לשכן שמולי יש זכות לעכב עלי.

תשובה:

שלום וברכה,

הפיר של טור 1 שייך לרכוש המשותף. יכולים בעלי השיתוף לדרוש חלוקת השותפות ולספח את הפיר לדירה שלהם.

כאשר אדם רוצה לספח חלק מרכוש משותף עליו לשלם דמי איזון לשאר הדיירים. במקרה הנ"ל לכאורה טור מספר 1 שרוצים לחלוק ולספח את הפיר לא יצטרכו לשלם דמי איזון לטור 2 מאחר והפיר משועבד להם ולעולם יכולים לדרוש שהפיר יישאר כמות שהוא, ולעולם לא יוכלו הטור 2 להשתלט על הפיר, ומאחר והפיר משועבד לטור 1 יוכלו להשתלט על הפיר ללא הסכמת טור 2. ודירה מטור 2 אסור לו לספח את הפיר לביתו אא"כ קונה את הפיר מהדייר מטור 1.

בהצלחה.