רבית

שאלה:

ראיתי פסק של כמה פוסקים שאם אחד לווה מחבירו לדוגמא 98 ש"ח ובא כעת לפרוע את חובו, אבל יש לו רק שטר של 100 ש"ח שיכול להחזיר את זה, ואין בזה איסור רבית כיון שאין דרך להקפיד בכך כשאין עודף ?
רציתי לדעת עד כמה זה נחשב לסכום מועט, שלא מקפידים על זה ?
בפרט כאשר לווה לדוגמא 8 ש"ח ומחזיר לו 10 כי אין לו עודף שבודאי מסתבר ש- 2 ש"ח ביחס ל- 10 ש"ח, זה כבר לא כסף מועט ?
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

נכון הדבר שסכום קטן שרגילים לעגל ולא להתייחס לא נחשב כריבית, אבל זה נאמר דווקא במספר אגורות, למשל חוב של 4:90 אנשים מעגלים ל5. אבל לעגל בשתי שקל זה לא דבר רגיל אצל כולם, ולכן לא נראה שיש להקל בדבר. וצריך לדעת שבהלכה מוזכר שריבית אסורה גם בפחות משו"פ. ולכן כל דבר שיש בו קפידא אפילו קטנה מאוד, והנותן מחליט לוותר הרי זה ריבית מחמת הלוואה ואסור.

בהצלחה.