מסירת כלים – חשש לפני עיור

שאלה:

שלום.
אם אני שם ברחוב כלים כדי שמי שצריך יקח ולא טבלתי אותם, האם זה נקרא שאני שם בפני אדם מכשול שאולי יחשוב שהכלים כן טבולים?

תשובה:

אם זה ארוז באריזת הקנייה ניכר שזה חדש ואין חשש לכאורה, אבל אם זה בלי אריזה בהחלט יש חשש כזה לכאורה, עדיף לטבול קודם [יש לדון אם מועילה טבילה, וכמו שדנו לענין כלים העומדים למתנה, אבל זה עדיף מכלום].

בהצלחה

מקורות:

על כלי הניתן במתנה:

בשו”ת תשובות והנהגות ח”א סי’ תנב הסתפק בענין זה, שכן יתכן שכלי שאינו מיועד לשימוש אלא למתנה דינו ככלי העומד לסחורה שאינו חייב עדיין בטבילה וממילא גם הטבילה לא תועיל לו. הטוב ביותר הוא אם משתמשים מעט בכלי לפני שנותנים אותו, אבל לא בכל כלי זה אפשרי. כמו כן, ברור שהמקבל אינו יכול אחר כך לטבול בברכה, כיון שיתכן שהכלי כבר נטבל קודם לכן, ממילא אם טובלים לפני נתינת המתנה כדאי לספר לו על כך [אם יש חשש שיטבול בברכה].

עצה נוספת יש, לזכות את הכלי למקבל על ידי אדם אחר, וכיון שהוא כבר נעשה שלו הוא ודאי מתחייב בטבילה ואז ניתן להטבילו עבורו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. איך ניתן לזכות לאדם שלא יודעים מיהו? סתם משאיר כלים ברחוב שמי שצריך יקח! האם לא יותר פשוט להצמיד פתק "לא טבול"? (מעבר לכך שאם זה כבר היה בשימוש כפי שהרב מציע הרי שהרבה ימנעו לקחת מחששות כשרות)