גמ"ח הלוואות ממעשר כספים

שאלה:

שלום הרב- חבר ביקש עזרה כספית בקניית חפץ כלשהו- הלוואתי לו בשמחה את המלוא הסכום והוא מחזיר כפי כוחו – האם ניתן להחשיב את נתינת הכסף כחלק ממעשר כספים או מכיוון שהוא מחזיר את התשלום ביום מן הימים הרי זו הלוואה ולא מעשר כספים- אציין שמדובר בעזרה כספית לאדם שזקוק לכך.תודה

תשובה:

ברור שאם הוא מחזיר לך את הכסף זו הלוואה ולא הפרשת מעשר, מעשר פירושו לתת את הכסף לצדקה… לא ישאר שלך… יש שעשו דבר כזה: חלק מכספי המעשרות עושים ממנו גמ"ח הלוואות קבוע, שתמיד מלווים לנזקקים, ואז כשהילדים גדלים וזקוקים לסיוע לנישואין, שזה מותר לתת ממעשרות, נותנים להם את כל הכסף שבגמ"ח. אבל לא שהכסף חוזר להיות שלך.

מקורות:

ראה אבהת חסד חלק ב פרק יח.