פיצוים בגין קבלן שפשט רגל

שאלה:

לפני כמה שנים קניתי דירה יחד גם קבוצת רכישה באזור בארץ.
מה שקרה שהקבלן פשט את רגלו, וניסה לנכס אליו את הקרקע שרשומה על הרוכשים במטרה לצאת מחובותיו.
בית המשפט התערב בעניין, וקבע כי הקרקע שייכת לרוכשים, אולם הוא מינה נאמן מטעמו של בית המשפט שאחראי לחלק את הכסף בין הרוכשים.
אולם הוא החליט לקחת לו כמובן אחוזים מאד שמנים על העבודה שלו, ואנחנו הרוכשים לא יכולים לעשות דבר כנגד זה. ואני יודע את זה מרוכש שהיה מעורה בכל הפגישות הקשורות לפרוייקט, ושאמר לי שפשוט כל אחד נוגס מהכסף של קופת הרכושים,
הרוכשים קיבלו חוץ מהקרן שהשקיעו, עוד מלגה קטנה של כסף שהוא כמו עשירית מהקרן שנתנו. אפילו שהעבר 5 שנים והקרקע התייקרה מאז ולא קיבלנו על זה כלום ומה גם ששילמנו שכירות כל הזמן הזה.
השאלה שלי, אני קיבלתי את הפיצוי הזעיר הזה פעמיים בלי שימת לב של משרד העורכי דין של אותו נאמן, לחשבון הבנק שלי
ואני חושב שאולי אני יכול לטעון "קים לי ושאני מוחזק", בגלל שכל המשפט נעשה לא לפי דין תורה, אלא חוקות הגויים של בית משפט, ולכן איני רוצה לגלות להם
דבר שני, יתכן שאין פה השבת אבידה כיוון שלדעתי אלו אנשים שאינם שומרים תורה ומצוות כלל,
האם אני יכול להחזיק בכסף עד שיתברר הדין על בוריו? ולהנות ממנו

תשובה:

שלום וברכה,

אני לא יודע את הפרטים שבשאלה ולכן אני לא יכול לפסוק. אבל אני לא מבין מדוע אתה חושב שצריך להחזיר לקבלן את הכסף, בהחלט ניתן לומר שהכסף שחולק מגיע לכם בגלל שהקרקע התייקרה או ריביות על החוב – אם יש היתר עסקה בחוזה. או קנסות של הקבלן שהתחייב. גם לפי הלכה יש הרבה צדדים לחייב את הקבלן בכסף, ואם אתה חושב שמגיע לך פיצויים מותר לך לתפוס את הכסף, ואם הוא רוצה יוכל לתבוע אותך בד"ת. ובינתיים תוכל להשתמש בכסף כרצונך.

בהצלחה.