לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

עשיית מלאכה בבין השמשות

שאלה:

שלום כב' הרב,
נאמר לי ע"י מישהו (שמסתמך על רב) שבשעת דחק/בדיעבד ניתן לקבל שבת גם 20 דקות לאחר השקיעה (בבין השמשות ?). לי כמובן נשמע תמוה, אך במידה ואדם היה אנוס ועשה פעולות מחללות שבת בבין השמשות, מה דינו?.

תשובה:

חלילה וחס! בשקיעת החמה אסורה כל מלאכה למעט פעולות מסויימות דרבנן ולצרכים מאוד מסויימים הנזכרים בתחילת סי' רסא, וזה עד 13 דק' לאחר השקיעה, אבל ככלל ודאי שהכל אסור בהחלט, ואגב לא רק מהשקיעה אלא יש גם חיוב גמור להוסיף מהחול על הקודש ולפרוש ממלאכה עוד לפני השקיעה, לכתחילה 20 דקות לפני השקיעה, כמבואר במשנה ברורה בסי' רסא, אבל לפחות כמה דקות. כמו כן חשוב לדעת, ששקיעת החמה בין המקומות השונות אינה מדוייקת מחמת ההרים וכדומה, ותמיד כדאי לפחות עשר דקות לפני הזמן לחשוש שמא כבר שקעה חמה.

אני מניח שאותו אדם התכוון למשהו אחר, שאדם שפרש ממלאכה בזמן הראוי, רק לא הספיק לומר את נוסח קבלת שבת שבסידורים לפני השקיעה יאמר אחריה, וזה ודאי נכון.

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

תגובה 1