עצי נוי ועצי פרי של השכנים שפולשים לשכן

שאלה:

יש גדר מפרידה בין הבניין שלנו לבניין הסמוך. וכך גדר מפרידה בין החניה שלהם לשלנו.
יש לשכנים עצי נוי ועצי פרי שהגזע בחצר שלהם אבל הרבה ענפים ותפרחת פולשים לחניה שלנו. חלק גם על הרכבים שלנו.
יגיע אלינו גנן מטעמנו האם מותר לנו להגיד לו לגזום הענפים מהעצים שלהם שפולשים לחניה שלנו? ואנחנו נשלם לא מבקשים מהם תשלום.
האם הם יכולים לבוא בטענות מוצדקות. על שגזמנו הענפים שלהם שמלכלכים החניה שלנו והרכבים שלנו?

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה ענפים שפולשים לרשות אחרת מותר לקצוץ את הענפים. אולם הוצאות הקציצה אינה מוטלת על בעל האילן אלא לשכן שאליו פולשים הענפים. ולכן אם אתה מזמין גנן על חשבונך אין עליך כל טרוניה.

בהצלחה.

מקורות:

נזק של ענפי אילן נחשב לנזק הבא מאיליו מאחר והשכן לא הניח את העץ אלא נטע נטיעה והעץ הולך ומתפשט לאט לאט. ובנזק הבא מאיליו לא ניתן לחייב את בעל האילן על קציצת הענפים, והשכן שמתלונן על הענפים עליו מוטל הוצאות גיזום הענפים. ראה שו"ע חו"מ סימן קנה סעיף כח.

השכן שמתלונן על הענפים שפולשים מותר לו לחתוך גם אם קציצת הענפים עלולים לקלקל את העץ, וכמו שמצאנו שאם שורשי האילן פושטים לתוך חצר השכן יכול השכן לחתוך את הענפים למרות שיזיק את העץ, מאחר ובתוך שלו הוא חותך. ראה שו"ע שם סעיף ל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עניתי גם על ענפים וגם על שורשים, השו"ע שציינתי מדבר על שורשים שזה נקרא נזק הבא מאיליו וכריתת השורשים מוטלת על השכן ולא על בעל האילן.