תדיר ושאינו תדיר לעומת אין מעבירין על המצוות

שאלה:

ר"ח אדר תשפ"א
כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
שבת משפטים ר"ח ושקלים כדהשתא, במנין שיש בו ספר תורה אחד, האם יש להקדים פרשת שקלים ע"פ ר"ח מטעם אין מעבירים על המצוות דוחה דין תדיר (ר"ח) ושאינו תדיר (שקלים), ועוד לכאורה הוי טרחא דציבורא לגלול את הספר חזרה מפנחס (ר"ח) לכי תשא (שקלים)?
בכבוד רב

תשובה:

שלום וברכה

מצד טירחא דציבורא בעיני זה לא שיקול כלל, כי אין זה טורח לנהוג כדין, טירחא דציבורא שייך בדבר שאינו מכלל סדרי התפילה. מה גם שעל ידי כך יש לשנות להפטרת שבת ראש חודש וזה לא רצוי. לגבי שאלת אין מעבירין על המצוות, זה אכן נימוק, והעיר על כך בס' מקראי קודש להר צבי חנוכה פורים, ולטענתו שם דין תדיר קודם נדחה מפני דין אין מעבירין על המצוות, לפי דבריו אלו כשיש ספר אחד וכשגוללים בהכרח מגיעים לפרשת שקלים יש לשנות את הסדר. לולי דבריו היה נראה לומר, שאחר שכבר כך נקבע סדר התפילה ולא רוצים לשנות לא נחשב הדבר כמעביר על המצוה כיון שעוד לא הגיע זמנה. אמנם אינני יודע להכריע בזה כנגד דבריו…