שדכן שדורש תוספת תשלום

שאלה:

שדכנית הציעה לי שידוך וברוך השם בני התארס. רציתי לשלם 1000 דולר לשדכנית שלהפתעתי אמרה שכבר שנתיים שהיא גובה 4500 מכל צד אך לא טרחה להודיע לי לפני כן. האם אכן זה מקובל מחיר כזה והאם לא הייתה צריכה להודיע לי לפני כן?

תשובה:

שלום וברכה,

המחיר של שדכנות משתנה בין סוגי העדות. המקובל [בציבור הליטאי והספרדי הישיבתי] לשלם 4,000 ש"ח, ולכן השדכן לא יוכל לדרוש תוספת אלא אם כן סיכם זאת מראש לפני הצעת השידוך.

מזל טוב.

מקורות:

שדכן [או איש מקצוע אחר] שלא סיכם על תשלום, יש לשלם לו לפי המחיר הנמוך שבשוק. (שו"ע חו"מ סימן שלב סעיף ד. וקצות סימן שלא ס"ק ג) ולכן שדכן שלא דיבר על מחיר יש לשלם לפי לפי המחיר הנמוך שמקובל באותו חוג. [גובה התשלום בשדכנות משתנה בין העדות ותושבי א"י וחו"ל].