מיץ ענבים שמעורב בו מים

שאלה:

מה הדין במיץ ענבים שיש בו רק 70 אחוזי מיץ ענבים? האם מברכים על זה בורא פרי הגפן ומעין ג'? והאם אפשר לכתחילה לעשות על זה קידוש בשבת? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

דעת רוב ככל הפוסקים שגם מיץ ענבים, ככל שיש בו רוב מיץ ענבים [באופן עקרוני ביין לבני אשכנז די ברבע יין והשאר מים ויש אומרים שישית, אבל במיץ ענבים ההנחייה הכוללת שרוב ודאי צריך אחרת זה פגום לגמרי], הגרי"ש אלישיב כידוע החמיר בזה כמובא בס' שבות יצחק על פסח, וסבר שאין למזוג מיץ ענבים ביין כיון שזה רק מקלקל אותו, וניתן רק למהול אותו ביין שזה משביח את שניהם.  המהודר ביותר לדעתו זה מיץ ענבים שאין בו תוספות כלל, לא מים ולא חומרים מונעי תסיסה, כיון שהטעם לכ שמיץ ענבים נחשב יין הוא בגלל שהוא יכול להעשות יין, ואלו כבר אינם יכולים להעשות יין… אלא שכאמור רוב הפסוקים הקלו במיץ ענבים שיש בו בסולפיט וכדומה.

חשוב לדעת, שביקבים הרבה פעמים כבר מערבים מים ולכן אם תערב עוד מים בבית זה יכול להיות פחות מהשיעור!