לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ניגוב בשבת – הוצאת דם

שאלה:

שלום,
1. לפעמים בעת הקינוח בשירותים יכול לצאת לי מעט דם , האם מותר לי לקנח בשבת? ואם אני יודע מראש שזה עלול לקרות ?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שלא ודאי זה יקרה [וגם כשיש דם לא בהכרח אתה מוציא אותו מהפצע, לפעמים הוא שם מעצמו מחמת הפצע הקיים שם ורק ניגבת אותו], זה לא נחשב פסיק רישא ומותר, בפרט שיש כאן גם ענין של כבוד הבריות שדוחה כמה איסורי דרבנן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אפילו אם בטוח שיצא דם, יש כאן פסיק רישא דלא ניחא ליה באיסור דרבנן (שהרי הוצאת הדם היא מלאכה שאינה צריכה לגופה), לכן אפילו בלי החשבון של כבוד הבריות, היה צד גדול להתיר.

  2. נושא כלל לא פשוט להלכה, ויש הוכחה מכמה פוסקים שפסיק ריש דלא ניחא ליה אסור גם במלאכה דרבנן, ומשום שסבו שפסיק רישא דלא ניחא ליה הוא תמיד נחשב מלאכה שאינה צריכה לגופה [גם זה לא פשוט], ואעפ"כ אסרו זאת כל החולקים על הערוך, ראה כאן
    https://din.org.il/2014/05/14/%d7%a4%d7%a1%d7%99%d7%a7-%d7%a8%d7%99%d7%a9%d7%90-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%91%d7%a0%d7%9f-%d7%a4%d7%a1%d7%99%d7%a7-%d7%a8%d7%99%d7%a9%d7%90-%d7%93%d7%9c%d7%90-%d7%a0%d7%99%d7%97%d7%90-%d7%9c%d7%99/
    וראה עוד נשמת אדם כלל ל אות א, והובא במשנה ברורה סי' שטז ס"ק ה. ומכל מקום במקום כבוד הבריות יש להקל וכאמור.