שתיית יין בערב פסח

שאלה:

האיסור לשתות קצת יין בערב פסח אך לא הרבה. א) מה השיעור של קצת ומה השיעור של הרבה? ב) איך זה יתכן. הרי בשביל לשתות הרבה שותים קודם כל קצת. ואחרי כן עוד קצת. ועוד… עד שמגיעים להרבה. ג) מה בקשר ליין של קידוש וברכת המזון?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית חשוב לדעת שהאיסור הוא רק משעה עשירית, כמו כן, פחות מרוב כוס זה לא נחשב אפילו מעט ומותר, ושתי כוסות ששותה מכל אחת את רובה, זה כבר הרבה ששוב, מותר, כך שרק מה שבאמצע אסור. כמובן השתייה היא לא בבת אחת, אבל אדם יודע את תוכניותיו…

מקורות:

ראה שו"ע סי' תעא סעי' א ומשנה ברורה שם ס"ק ו-ז.

שולחן ערוך אורח חיים הלכות פסח סימן תעא סעיף א: אסור לאכול פת משעה עשירית ולמעלה, כדי שיאכל מצה לתיאבון, אבל אוכל מעט פירות או ירקות, אבל לא ימלא כריסו מהם, (ואם הוא איסטניס שאפילו אוכל מעט מזיק באכילתו הכל אסור) (רבינו ירוחם). ויין מעט לא ישתה, משום דמיסעד סעיד, אבל אם רצה לשתות יין הרבה, שותה, מפני שכשהוא שותה הרבה גורר תאות המאכל.

משנה ברורה על שולחן ערוך אורח חיים הלכות פסח סימן תעא סעיף א: (ו) משום דמיסעד סעיד – ומסתברא דבפחות מכוס או עכ"פ מרוב כוס לא סעיד ושרי: (ז) יין הרבה וכו' – ושתי כוסות של רביעית או רובן יש לחשוב להרבה ושרי: