כלאים – אדמה שגידלה ירק אחד, לשתול בה ירק אחר

שאלה:

לרב שלום.
האם מותר להשתמש באדמה לירק\ עץ פרי לאחר שהשתמשנו בה קודם לכן לירק\ עץ פרי?

תשובה:

שלום וברכה

החשש הוא שמא נשארו שם זרעים של המין הקודם, אבל בענין זה הכלל הוא כך: כאשר נתערבו זרעים של שני מינים, ואתה לא מעוניין במין שהתערב, אם כמו הזרעים המעורבת היא פחות מ1/24 אין בזה איסור כלאים. שיעור זה בתבואה עם תבואה או קטניות בקטניות, כאשר יש ירק או קטניות בתבואה השיעורים הרבה יותר מסובכים, אני יודע לכתוב אותם רק בכמויות גדולות מאוד [ראה משפטי ארץ פרק א הערה 14] וככל שיש חשש כזה עדיף להמנע.

כמובן שכאשר אין חשש שיש שם זרעונים העשויים לגדל מהמין השני אין חשש.

מקורות:

רמב"ם כלאים פ"ב הל' א-ה, ושו"ע סי' רצו סעי' ו.