גבינה ודגים לבני אשכנז

שאלה:

שלום הרב,
אשכנזים אוכלים גבינה ודגים לכתחילה?

תשובה:

שלום וברכה

רוב בני אשכנז אוכלים גבינה ודג לכתחילה, וכדעת הרמ"א ורוב גדולי פוסקי אשכנז בענין זה בסי' פז. אמנם יש קהילות בעיקר מרבני הונגריה שחששו לכך.

מקורות:

בב"י יו"ד סי' פ"ז הביא דין זה שסכנה לאכול דג וגבינה יחד, וכן כתב ברבינו בחיי פרשת משפטים שיש סכנה באכילתם יחד. ובאוצר חיים למהר"י צהלון כתב שאכילת דגים עם חלב מולידה חלאים קשים ר"ל. וכן פסק למעשה בשו"ת יחוה דעת ח"ו סימן מ"ח שלבני עדות המזרח יש להמנע מלאכול דגים עם חלב או גבינה. וכתב שם שעם חמאה מותר כדברי רבים מהפוסקים בענין זה.

אך בני אשכנז אינם נוהגים בזה כמו שכתב הדרכי משה שם שלא ראה מימיו נזהרים בזה, וכן כתב הש"ך שם סק"ה שלא נזהרים בזה, וכן כתב הפתחי תשובה שם סק"ט והערוך השולחן י"ו פז,טו. על מנהג האוסרים בזה גם לבני אשכנז ראה בס' דרכי תשובה שם בהרחבה.