הכשרת סיר למה הסיר הגדול אינו נאסר?

שאלה:

אם מגעילים סיר טרף בתוך סיר גדול יותר, האם זה לא מטריף את הסיר הגדול? הרי אין בסיר הגדול פי 60 מנפח הקטן

תשובה:

שלום וברכה

שלושה אפשרויות יש בזה… או שאכן יש מים פי שישים, או שהכח האסור אינו בן יומו ואז זה נותן טעם לפגם, או בהגעלת כלים לפסח למשל, שכיון שהיא נעשית בזמן ההיתר זה נחשב נ"ט בר נ"ט דהיתרא.

מקורות:

ראה משנה ברורה בסי' תנב ס"ק א.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכאורה אפשר להבין למה הסיר הגדול אינו נאסר, שהרי המים בו העלו רתיחות ומבעבעים, ובמצב כזה הסיר "עסוק" בלהפליט ואינו יכול לבלוע כלל!
    אם המים הצטננו אז הסיר יכול לחזור ולבלוע ולכן בהגעלת כלים הרבה פעמים שופכים את המים בסיר שבו הגעילו לאחר שהסתיימה ההגעלה בעודם רותחים ומיד לאחר מכן שוטפים אותו במים קרים ובכך מונעים חשש של בליעה.

  2. אני כתבתי את שכתב המשנה ברורה, וכך נהגו כל ישראל, לעשות הגעלת כלים אחר שהכלי אינו בן יומו ואז הסיר הגדול אינו נאסר כיון שזה נותן טעם לפגם. אינני מכיר כלל כזה שאם זה מבעבע זה לא בולע. וכי אם אכניס כפית חלבית סיר מרק בשרי מבעבע המרק לא יקבל טעם חלב? אינני זוכר דין כזה.