מתי "כדאי" לוותר על גמרא קשה

שאלה:

שלום רב, כאשר נתקלים בסוגיה קשה/פרק קשה ואפילו מסכת קשה.
עד איזה שלב מבחינת זמן ומאמץ כדאי להשקיע בהבנת הסוגיה/הדף/הפרק?
ומתי דווקא סביר לומר, מספיק, צריך להתקדם הלאה יש עוד עוד נושאים חשובים לא פחות ללמוד. או במילים אחרות מתי נבחין בין עזיבה לגיטימית של סוגיה מעל לרמה שלנו לבין ויתור קל מדי לאור הקושי. תודה!

תשובה:

ודאי אתה לא מצפה לאיזה מתכון כזה שנכתוב כאן… נראה שהענין הוא לא כמה זמן זה לוקח ומה עוד צריך להספיק, אלא האם אתה עדיין יעיל… אם אתה מתקדם ומצליח זה בסדר גמור, אם לא, ואין לך דרך להעזר, תמשיך למשהו אחר. חשוב לדעת שהיום יש הרבה כלי עזר כמו ש"ס שוטנשטיין ארטסקרול, או מתיבתא של עוז והדר, תמיד טוב יותר להתרגל ללמוד ללא כלי עזר, אבל כשנתקעים זו הצלה.

בהצלחה רבה מאוד!