טבעת נישואין שהכלה השתתפה ברכישה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אני וארוסי הלכנו לבחור יחד טבעת נישואין,
יומיים לפניי כן קיבלנו כסף מזומן מבן זוגה של אמי במתנה בשביל לעזור עם הקייטרינג לאירוע החופה
לקחתי מהסכום שקיבלנו חצי והבאתי לבן זוגי שישים אצלו בארנק
בחרנו את הטבעות, הוא הוציא מהארנק את הכסף ואני הוספתי עוד 50 ש"ח באשראי (החתונה תהיה בעוד כחודש)
מה ההלכה בנושא זה? זה נחשב שהוא קנה מכספו?
את ה50 ש"ח שאני שילמתי באשראי הוא צריך להחזיר לי?
אודה לתשובה תודה מראש, בשורות טובות

תשובה:

שלום רב,

אין חובה שהחתן ירכוש את הטבעת מכספו. אם הוא מקבל את זה במתנה מכל אדם אחר אין בזה כל בעיה. יש נידון בראשונים כאשר החתן במקבל את הטבעת במתנה על מנת להחזיר לאחר החופה האם זה בסדר או לא. השו"ע פוסק כדעת הרא"ש שבכל זאת אין בזה בעיה וכך היו נוהגים בעבר כפי שהעיד הרא"ש. אולם על זה יש חולקים, בהגהות רבי עקיבא איגר שם ציין לדעת הרשב"א.

אולם יש לדעת שבכל מקרה הרשב"א שואל על עצמו מהדין של קדשה במלוה דידה (קידש אותה במלוה שלה – של הכלה) שהיא מקודשת. ועל כך כותב הרשב"א לחלק בין מתנה שהכלה נותן לחתן כדי שיקדש אותה בזה שאין ספק שהיא מקודשת לגמרי משום שודאי דעתה להקנות לו בקנין גמור כדי שהקידושין יחולו. כלומר, גם לדעת הרשב"א שחולק על הרא"ש, כאשר המתנה מגיעה מהכלה עצמה אין בכך כל בעיה.

לכן, ברור שכאשר את מקנה לו את זה בקנין גמור, אין כל סרח חשש בקידושין אלה.

שיהיה במזל טוב!