החילוק בהלכה בין מניעת רווח להפסד

שאלה:

איני מצליח להבין את מה שמצאנו בכמה מקומות בהלכה חילוק בין מקום שנגרם הפסד לבין מניעת רווח. הרי לפעמים הרווח הוא אדיר, ואעפ"כ נקרא רק מניעת רווח. ואילו ההפסד יותר קטן, ואעפ"כ מקילים בו.
מה סברת החילוק. והאם יש מקומות שמניעת רווח נחשב כמו הפסד?

תשובה:

שלום וברכה

הרעיון הכללי הוא שאדם לא מחוייב לפעמים להוציא כסף משלו לקיום ענין מסויים, אבל כשהוא בא להרויח, לעבוד וכו', עליו לעשות זאת על פי הלכה ואינו רשאי לוותר בהלכה כדי להצליח בעבודה. הדבר הזה בא לידי ביטוי למשל בנושא של תפילה במנין, שכאשר זה כרוך בהוצאת ממון משמעותי אינו מחוייב בכך, אבל כאשר זה רק גורם לו שלא יוכל ללכת ליריד מסויים לעבוד שם, זה כבר לא שיקול, זה לא כסף שלך, אתה רוצה להרויח, עשה זאת ביושר ועל פי הלכה. ראה סי' צ סעי' ט.