איך לחלק חלל שבבית המשותף

שאלה:

שטח חלל מגביל לקיר 2 דירות (בבנין מדורג בקומת מינוס), קיים גישה ישירה לשכנים של אותו קומה, קיים גם גישה לשכן של קומה מעל, שחופר את החצר שלו, מה הדין למי זה שייך? אפילו אם נאמר ששטח חלל שייך לכל הבנין וצריך לפצות אותם, מי קודם (בין כל שלש השכנים שיש להם גישה), האם אין קדימה לאחד על השני או כל אחד במה שקרוב לו קודם מדין בר מצרא, ומה הדין בא' השכנים בקומה, שאינו מעונין בזה, האם השני שהוא מקומה זו קודם לבעל החצר מעל?

תשובה:

שלום וברכה,

אם אין אפשרות לחלק את החלל גם לעיון וגם לתחתון יש עדיפות לתת לבעל הקומה שגר במפלס של החלל, מאחר ולו יש גישה ישירה יותר. ואילו לשכן מהקומה למעלה עלול להזיק לתחתון בחלונות והיזק ראיה. אולם אם יש כדי חלוקה גם לעליון וגם לתחתון והעליון לא יצטרך לפתוח חלונות לתוך הבית של התחתון אין עדיפות אחד על השני וכולם יקבלו חלקים שווים. כמו כן אם שכן אחד לא מעוניין בחלל של המפלס הסמוך לו ויכול העליון גם לקבל חלק יש לחלק את החלל לעליון ולתחתון.

השכנים שמספחים אליהם את החלל עליהם לשלם דמי איזון לכלל השכנים.

בהצלחה.