רכישת מנוי פיס מכספי מעשר

שאלה:

בוקר טוב, על פי ההלכה שמותר לרכוש כרטיס הגרלה בתרומה למוסד תורני וכדומה, האם יחשב רכישת מנוי פיס (המותר על פי האשכנזים) כתרומה לקרן מפעל הפיס המסייעת בתרומתם לבניית מוסדות תורניים וכן תוכנית מענקים לכותבי חיבורים תורניים וכדומה, וההלכה אומרת שמותר לתרום לקרן צדקה שעוזרת ליהודים ושאינם יהודים.
אם כן, אם אדם גומר בליבו באופן מוחלט, שרכישת המנוי פיס היא תרומה למען אותם מוסדות ומטרות קודש שמפעל הפיס עושה, האם יוכל לעשות את רכישת המנוי מכספי מעשר?
ממתין לתשובתכם, תודה רבה מראש ויישר כח

תשובה:

ודאי שאי אפשר ומשתי סיבות: הסיבה העיקרית, משום שעיקר פעילות מפעל הפיס אינה באמת מוגדרת כצדקה… נכון הדבר שמפרנסים עניי עכו"ם עם עניי ישראל, אבל לא כאשר עיקר הפעילות היא לגויים, ולכן גם כאן עד כמה שעיקר הפעילות היא למתנסי"ם ותרבות ומגרשי ספורט, זה לא צדקה, רק פירורוים ממש באים לדברים שניתן לתת ממעשר… הסיבה המשנית: גם כאשר מותר לתת מכספי מעשר, זה משום שהסכום שאתה נותן הוא בלי יחס לתמורה, אף אדם לא יקנה כרטיס הגרלה כזה בסכום כזה לולי שהיתה זו מצוה, ההגרלה היא רק גורם מדרבן שולי, אבל כאן שאתה מקבל תמורה שוות ערך לכסף, אז בעצם קנית לעצמך משהו בכספי מעשר…

תן לתלמידי חכמים עניים ותדע רק טוב בעזרת ה'!