מחבת שנטרפה – הכשרתה

שאלה:

שלום כבוד הרב, שאלה קצת חשובה אשמח אם אפשר לקבל תשובה היום.
השאלה קצת מורכבת (טעויות אחר טעויות) בנושא כשרות המטבח. אנסה לפרט כמה שיותר :

1) מחבת בשרית לא בת יומה.

2) שבטעות טיגנו עליה חביתה עם גבינה ועם ספטולה חלבית

3) טיגנו אותה בשמן.

4) ואז הדיחו אותה עם נוזל כלים.

5) בערך 24 שעות לאחר מכן טיגנו בתוך אותה המחבת קציצות בשריות חריפות לשבת.

6) טיגנו את הקציצות החריפות בעזרת המחבת ולא השתמשנו במזלג וכדומה.

7) כאשר שמנו לב, לא אכלנו את הקציצות, והשארנו את המחבת עם הקציצות במקרר למשך כל השבת בכוונה להכשירה במוצ"ש.

8) בא מוצ"ש ושכחו לעשות לה הגעלה ופשוט זרקו את הקציצות החריפות שהיו שמה לפח, והדיחו את המחבת (עם נוזל כלים).

9) למחרת בצהריים (כך שלא עברו 24 שעות) טיגנו עליה ציפסים.

10) ובערב לאחר מכן טיגנו עליה שניצלים במיץ לימון (שהוא דבר חריף) ושמן.

11) כדי לטגן את הציפסים ואת השניצלים, התעזרנו בכלים שונים (מסננת, מזלג, ספטולה…) שהיו במגע ישיר עם האוכל, ואין אנו יודעים בדיוק איזה הם (כיון שסידרנו אותם חזרה).

1] מה דין הכלים אם אין אנו יודעים בדיוק ? להגעיל את הכל ?

2] את החביתה טיגנו על פלטה חשמלית חלבית [שמחברים לשקע חשמלי] מה דין הפלטה החלבית (זה לא היה בן יומו) ?

3] את הקציצות החריפות ,הציפסים והשניצלים שלשתם טיגנו על פלטה חשמלית בשרית [שמחברים לשקע חשמלי] מה דין הפלטה הבשרית ? [מן הסתם לא הקפדנו על זה שלא יהיו נוזלים בין הפלטה למחבת.]

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

נעשה סדר בדברים:

הקציצות לא נחשבות דבר חריף, כיון שעיקרן לא מאכל חריף, כלומר העיקר הוא העוף והתבלין הוא מיעוט, דבר חריף בהגדרה ההלכתית הוא רק דבר שרובו חריף.

ממילא האוכל שנעשה כל התקופה הזו כשר [כיון שהיה 24 שעות בין החלבי לקציצות, לא הבנתי מה הכוונה "בערך", יש לדעת בדיוק] ולא היה צורך לזרוק אותן. גם הציפס מותר בדיעבד וכו' כי לא היה בן יומו.

אבל המחבת חייבת הכשרה, ואסור להשתמש בה ללא הכשרה!!

יש קושי להכשיר מחבת, כי כדי לערוך לה הגעלה יש צורך לנקותה לחלוטין וזה כמעט בלתי אפשרי במחבת, לכן הייתי עושה לה ליבון על האש, יש לנקותה היטב, שלא תהיה בשימוש, ואז להדליק את הלהבה הכי גדולה בגז במידה ויש לכם בבית, ולהעבירה כמה דקות על כל פינה עד שתתלבן משני הצדדים. במקרה שאין לכם, תכניסו אותה ריקה ונקייה לתנור ריק ונקי שלא היה בשימוש 24 שעות, ותפעילו על חומו המירבי 40 דקות. שים לב, זה אפשרי רק אם היא עשויה מחומרים שעמידים בתנור! אם לא, תזרקו אותה, ולהבא יש להזהר הרבה יותר… ממש לא נזהרו…

בהצלחה רבה.