האם צריך לשלם לשכנים על יציקה

שאלה:

אני גר בבנין בן שלוש קומות.
השכנים מהקומה השלישית ביקשו לבנות קומה נוספת רביעית והרשיתי להם.
במהלך הבניה שלהם נהיו סדקים בבנין שחייבו אותם לתקן וליצוק מתחת לכול הבניין.
הם גם עיבו עמודי בניין כחלק מהתהליך הזה.
לאחר מספר שנים בניתי אני על קומת קרקע מעל אותה יציקה שהם ביצעו כתיקון לבניין.

עכשיו הם מבקשים כסף עבור היציקה.
אבל הם יצקו עבורם עבור תיקון של עומס שהדירות שלהם יצרו!
האם אני צריך לשלם?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אתה משתמש ביציקה ונהנה מהיציקה שלהם וחסך לך הוצאה כספית, אתה נעשה שותף ביציקה ועליך לשלם חצי מהיציקה לפי המחיר שהם שילמו בזמן היציקה, ולא לפי המחיר כיום.

בהצלחה.

מקורות:

סתם בתים עשויים כיום להרחבה ולכן השכנים שהרחיבו יש כאן מעין הסכמה שאם שכן ירחיב ויהנה מההרחבה יהיה שותף ביציקה ודינו כשותפים שאחד בנה את הגדר באמצע [במקום שלא היה מוטל על שניהם לבנות] שאחרי שהשני גילה דעתו שנוח לו בכותל שנבנה בין שניהם חייב להשתתף בהוצאות הכותל – משנה ב"ב דף ה ע"א. ושו"ע סימן קנז סעיף י. ובחזו"א כתב שדין נהנה משלם לפי המחיר שהיה בשעת הוצאה ולכן אם התייקר משלמים לפי המחיר הזול.