האם מותר להשקיע במניות של חברות שעוסקות באיסורי תורה?

שאלה:

שלום וברכה
האם מותר להשקיע במניות של חברות שמייצרות מוצרים שאסור ליהודים לרכוש:
כגון אפל שמייצרת אייפונים או דיסני ונטפליקס שמייצרות סרטים גסים?
האם ישנן מניות אחרות שאסור להשקיע בהן?

תודה

תשובה:

אין איסור, אבל אם אפשר לקנות מניות אחרות ואין הפסד מרובה עדיף להמנע.

מקורות:

ראה שו"ת אגרות משה אה"ע ח"א ז, שאין להשוות רכישת מניות לעשיית שותפות ממש האסורה כידוע, משום שבמניות אין לרוכש אפשרות להביע דעה כמו הבעלים והוא בעצם משקיע חיצוני לגמרי, ואין להחשיבו כמסייע על ידי עוברי עבירה, כיון שבודאי יעשו את המסחר גם ללא קניית המניות, וכן דעת הגרי"ש אלישיב בישורון יג עמ' תקכו, ובישורון כ עמ' תקלה האריכו בזה, וע"ע חשב האפוד ח"א סי' פב מנחת יצחק ח"ג א, ח"ה יח, מועדים וזמנים ח"ג רסט בהערה.