סוף זמן ברכות השחר

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אם שכחתי לומר ברכות השחר עד איזה שעה מותר לומר ברכות השחר?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה צריך לומר אותם עד סוף השעה הרביעית של היום – מה שנקרא בלוחות שנה סוף זמן תפילה, ואם לא אמרם, ישתדל לאומרם עד חצות היום, ואם לא אמרם קודם חצות, יכול בדיעבד לומר אותם עד שהולך לישון בלילה, ואם חטפתו שינה כבר, לא יאמר ברכת ‘המעביר שינה’.

מה טובו אדון עולם ויגדל אינם חובה גמורה אלא מנהג טוב ויפה.

מקורות:

משנה ברורה נב,י.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אציין ברשות הרבנים החשובים, שלדעת הגר"ע יוסף, אין היתר לומר את ברכת אלוקי, נשמה שנתת בי טהורה
    אם כבר התפלל תפילת שחרית, שכן הוא נפטר בברכה זו בברכת "מחיה המתים" שבתפילת שמונה עשרה.
    לדעתו ממש חשש ברכה לבטלה אם מברך אותה אחרי תפילת שמונה עשרה!

  2. אמת מה שפסקתם שגם בלילה עוד אפשר ועדת בזה,אבל לכאורה היה לציין שרק עד סוף היום הדעת החולקים.ואף לגבי הזמן חצות שהבאתם,מאחר והמ"ב הביא דעת המקילים לגבי שחרית עד חצי שעה אחרי חצות (הב"ח ודעימה)אז לפחות לגבי ברכות השחר שאפשר כל היום,היה נראה שיש מן הסתם מעלה לברכם עוד לפני גמר חצי שעה אחרי חצות-היום.