הכנסת כלי פרווה לכלי בשרי וחלבי

שאלה:

שלום הרב
ברצוני לשאול, האם מותר לכתחילה להכניס כלי פרווה גם לכלי בשרי וגם לכלי חלבי שמתבשל בהם מאכל פרווה.
(וכגון בלנדר יד שהוא פרווה, וברצוני להשתמש בו גם למאכלי פרווה המתבשלים בכלי בשרי וגם למאכלי פרווה המתבשלים בכלי חלבי)
אשמח גם לדעת האם יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים,
והאם יש הבדל בין מאכל חריף לשאינו חריף.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ככל שמדובר שבמאכל שאינו חריף, אין בעיה, אלא שאם הכף היא בת יומה, לבני אשכנז יאסר לאכול את המאכל עם המין השני, וגם לבני ספרד לכתחילה אין להכניס כף חלבית בת יומה על דעת לאכול את המאכל עם בשר. לבני אשכנז גם באינו בן יומו יש להמנע לכתחילה מלהכניס כף כזו.

בנוגע לחריף, אם מכניסים את הכף כאשר הבצל עדיין חריף [לאחר שנעשה מטוגן קצת הוא מאבד מחריפותו], הרי שהוא מקבל ממנה, טעם, בשעת הדחק ניתן לסמוך על שיטת הבית מאיר הידועה שאם הכף לא בת יומה מותר, ובפרט לספרדים, אבל אם היא בת יומה ולכתחילה גם באינה בת יומה, אין לאכול עם המין השני.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה הרב על התשובה.
    הרב דיבר בתשובה לגבי דין המאכלים שהתבשלו בכלים בשריים או חלבים. אני רוצה גם לוודא את דין הכלי הפרווה,
    האם הבלנדר יד ישאר פרווה למרות שאני מכניס אותו הן לכלים בשרים והן לכלים חלביים? והאם מותר לעשות כך לכתחילה (הרצון שלי שהבלנדר ישאר פרווה ושאוכל להשתמש בו הן במאכלי פרווה בכלים בשריים והן במאכלי פרווה בכלים חלביים. השאלה אם זה מותר לכתחילה להשתמש בכלי פרווה לשני המינים או שאסור להכניס כלי פרווה לכלים בשריים וכלים חלביים). כמו כן האם בדבר חריף ישתנה הדין. (כלומר מה הדין של הכנסת כלי פרווה לתבשיל פרווה חריף בכלי בשרי, האם זה משאיר את הכף פרווה? אם כן מותר לעשות כך לכתחילה או רק בדיעבד)

  2. תודה רבה הרב
    רק רוצה לוודא
    האם מותר לעשות כך מלכתחילה? כלומר שכך ההנהגה שלי תהיה בכלי פרווה?
    או הכוונה שזה רק לאחר מעשה הכלי נשאר פרווה