מתי אפשר לעשות תיקונים בגט

שאלה:

שלום כבוד הרב

האם וכיצד ניתן לתקן גט שיש בו טעות בשם או בכינוי לפני ואחרי חתימת העדים ?
תודה מראש

תשובה:

שבוע טוב,

במידה שהשינויים הם נצרכים. כלומר, ללא השינוי יתכן שהגט פסול כפי שנראה מתוך השאלה שמדובר באופן שיש שינוי בשם או בכינוי (בלי להתייחס כרגע לאופי השינוי בפרט בכינוי אם הוא פוסל) ודאי שאם אפשר לתקן זה רק לפני חתימת העדים על הגט אבל לאחר שהעדים כבר חתמו, הרי שהגט הוא כבר נחתם בפסול ולא יעזור לתקנו אחר כך

וראה בדברי הרמ"א בשו"ע אבן העזר סי' קכה סעי' טז: שכתב וזה לשונו, "ואם צריך לתקן אותיות, כגון שלא נוגעים במקום שראוי ליגע או שהיו קצרים וצריך להאריכן, כה יתקנן <יח> קודם שיכתוב כדת משה וישראל (בהגהות סדר גיטין בקבלה בשם מהרי"ו כן מ"כ בשם מהר"ם מאור עינים), או לכל הפחות קודם החתימה (מהר"ם פאדוואה)". וכתב שם בחלקת מחוקק וזה לשונו, אבל לאחר חתימה אין מועיל שום תיקון דבר הצריך תיקון כיון שנחתם בפסול וכ"כ לעיל סעיף ו' וכשמתקן צריך הסופר דוקא לתקן כי הוא שליח הבעל ולא לאחר, עד כאן לשונו.